Ce tip de film vom realiza?

Justin” va fi un film documentar artistic despre viața unuia din cei mai iubiți Sfinți contemporani ai României, Părintele Justin Pârvu, un model de om desăvârșit și un izvor nesfârșit de înțelepciune.

Frank Capra, marele regizor italiano-american care a obținut trei premii Oscar în anii ’30, a spus cândva următoarele:

„ niciun sfânt, niciun papă, niciun general ,niciun sultan nu a avut vreodată puterea pe care realizatorul de filme o are: puterea de a vorbi în fața a milioane de oameni timp de două ore în întuneric.”

Prin urmare filmul, realizat în special pentru tinerele generații, va purta cu el un mesaj luminos dar imperios în același timp, adresat nu doar României, ci lumii întregii. Este o mărturie despre dragoste, viață veșnică, libertate, putere asupra lumii văzute și nevăzute, înțelepciune, arâtând câțiva oameni care au devenit extraordinari prin felul în care au făcut față celor mai mari provocări ale secolului al XX-lea.

Ei, ultimii deținuți politic rămași în viață, care au pătimit în vremea regimului comunist opresiv, ne vor mijloci întâlnirea cu iubitul părinte duhovnic Justin Pârvu, relatând despre suferința lor și experiențele limită prin care au trecut. Galina Răduleanu, Zoe Rădulescu, Marcel Petrișor, Vasile Jacques-Iamandi, Demostene Andronescu, Valerian Grecu, George Cușca, Marin Stănescu sau Radu Ciuceanu sunt doar câteva dintre personalitățile care au înfruntat alături de Părintele Justin Pârvu dictatura comunistă.

Filmul va cuprinde:

A. Interviuri filmate cu personalități, rude, ucenici dar și oameni obișnuiți
care l-au cunoscut și care pot oferi detalii semnificative sau depune mărturii despre viața Părintelui și lucrarea sa misionară.

B. O parte artistică, ce constă în reconstituiri și ilustrații ale unor momente importante din viața Părintelui,
cum ar fi copilăria, intrarea în monahism, activitatea de la Seminar, participarea în cel de-al doilea război mondial, arestarea, perioada petrecută în închisorile comuniste, perioada de după eliberare când era urmărit de ochiul „atotvăzător” al Securității, reintrarea în monahism, perioada misionară de la Mănăstirea Bistrița, etc.

 
IMG_2917

De ce acest proiect acum?

Pe umerii tinerei generații de astăzi apasă cel mai mare pericol, moștenit de la generațiile anterioare, de la care a preluat și cea mai mare responsabilitate din istoria omenirii.

„Civilizaţia modernă şi-a dezvoltat treptat propriul ei sfârşit, căci este cea mai dezechilibrată lume ce a existat cândva. Forţa ei este colosală şi sfârşitul ei este dezastruos. Pe căile progresului paşnic, lumea va pieri prin senzualism, anarhie, tiranie, ură, poluarea naturii, epuizarea resurselor naturii, conflicte, degradarea şi alienarea oamenilor. Statul care va avea monopolul armelor sofisticate, al ingineriei genetice şi al tehnicii de determinare a conştiinţelor, va fi atotputernic şi va nimici omenirea.

Nimeni nu garantează libertatea oamenilor în această civilizaţie, nimeni nu poate guverna forţele tehnologice în această civilizaţie. De aceea omenirea trăieşte pe culmile disperării. Pentru ca omul să rămână om şi să fie stăpân pe lumea în care-i este dat să trăiască şi pe care singur şi-o făureşte, e necesar un sfârşit de veac şi începutul unui veac nou”. Ioan Ianolide(1919 – 1986), martir al temnițelor comuniste

IMG_2897

De aceea, contemporanii noștrii ar trebui să realizeze o schimbare profundă a cursului global în următoarele decenii. Dar cum?

Proiectul își propune să răspundă la  întrebare , dar pentru a reuși e necesar să adunăm în inimile noastre o dragoste desăvârșită și în mințile noastre o cantitate substanțială de înțelepciune. Putem afla răspunsuri la provocările lumii de astăzi dezvoltând o relație neîngrădită de timp și spațiu cu generația anilor 1948, care a înfruntat cele mai mari provocări ale secolului XX: cel de-al doilea război mondial, lagărele comuniste, ateismul și materialismul istoric, arestările și privarea de libertate, bătăile, torturile fizice și pshiice, izolările la carceră, foametea, bolile distructive dobândite în urma condițiilor grele de detenție, provocări din care cei mai mulți dintre ei au ieșit victorioși.

Pentru prima dată în istoria României, facem un film despre viața unui Sfânt contemporan, un film care va arăta cum un om a ajuns la sfințenie și care totodată ne arată că sfințenia poate fi dobândită indiferent de ce vremuri trăim.

Inspirați de vorbele Părintelui Justin care spunea că sfințenia nu este ceva abstract, nu e ceva „așa fenomenal, ceva aerian care se produce în lumea noastră”, ci este ceva tangibil – „viața de sfințenie este aici, în urgia suferințelor și a greutăților”, vom spune povestea Părintelui Justin și a generației sale jertfelnice, din zecile de interviuri cu foștii colegi de generație care l-au cunoscut și au suferit alături de el în temnițele și lagărele comuniste, din mărturii ale rudelor, ucenicilor, persoanelor apropiate, dar și ale unor oameni obișnuiți care au fost binecuvântați și ajutați de harismele Părintelui.

De asemenea filmul va include interviuri cu specialiști și istorici care ne vor ajuta sa intelegem contextul istoric in care s-au desfasurat principalele etape din viața Părintelui Justin.

Marin Răduca

Marin Răduca

Marcel Petrișor

Marcel Petrișor

Demostene Andronescu

Demostene Andronescu

Galina Răduleanu

Galina Răduleanu

Radu Ciuceanu

Radu Ciuceanu

Valerian Grecu

Valerian Grecu

George Cușa

George Cușa

Zoe Rădulescu

Zoe Rădulescu